Volg ons: f ln t
09 juni 2017
BMTEC wint Drentse Startup

BMTEC wint Drentse Startup

De finale van de Drentse Startup 2017 – op dinsdag 6 juni – voelde als een déjà vu voor Ondernemerskring Emmen lid Bakschik Martirosian. Vorig jaar stond hij als finalist van de Young Business Award ook op het podium, al greep hij toen net naast de hoofdprijs. Dit keer waren de eer, champagne en prijzenpot voor hem: in het Atlas Theater te Emmen bleek zijn bedrijf BMTEC de meest overtuigende Drentse starter.

De jonge ondernemer uit Emmen is trots en nuchter tegelijk: ‘Vandaag gaat het weer om goed werk leveren aan onze opdrachtgevers, innovatief blijven en verder groeien. Maar het is een goed gevoel om deze verkiezing te winnen. Ik zie het als waardering en als een bevestiging dat ik op de goede weg ben.’ Dat hij al een paar jaar langer bezig is dan mede-finalist WasteWise maakt dat BMTEC als startup steviger staat. ‘We doen concrete business, maken een flinke groei door en we hebben bovendien een schaalbaar product’, legt Bakschik uit. ‘Dat biedt toekomstperspectief en daar heeft de jury ook naar gekeken.’

Kansrijke ontwikkeling
De Drentse Startup 2017 is inderdaad mede bedoeld om vergezichten te creëren: waar staan deze startups over tien jaar? Organisator Niels Palmers noemt als belangrijk kenmerk van startups dat ze hun definitieve vorm nog niet gevonden hebben. Die zoektocht, het ondernemend inspelen op kansen, is typerend voor innovatieve startende bedrijven. En precies dat maakt ze zo waardevol voor de regionale economie, omdat er nieuwe mogelijkheden en verbindingen ontstaan die bijdragen aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid in het noorden.

Onderscheidend in techniek
Winnend ondernemer Bakschik Martirosian is al goed op weg: hij heeft vier mensen in dienst en er is uitbreiding in zicht, want BMTEC groeit nu al bijna uit het bedrijfspand van 200 vierkante meter. ‘We blijven in Emmen, maar we gaan zeker verhuizen’, vertelt Bakschik, die vier jaar geleden op zijn slaapkamer begon met een lasersnijmachine. Nu levert BMTEC miljoenen kunststof onderdelen en halffabricaten aan grote klanten, waaronder Honeywell (via H&P Moulding), Friesland Campina en Athom (bekend van de Homey). ‘Wij produceren maatwerk voor de maakindustrie en gaan daarbij technische uitdagingen niet uit de weg. Door onze voorsprong in techniek en automatisering onderscheiden wij ons van lagelonenlanden als China.’

Prachtige starters
Maar liefst 41 Drentse startende ondernemingen – maximaal vijf jaar geleden opgericht – streden mee om de titel Drentse Startup 2017. Na een eerste selectieronde werden vijf jonge bedrijven genomineerd: BMTEC, Breath In Balanz, Employes BV, Horse Place to Be en WasteWise. Daarvan bleven BMTEC en WasteWise over als finalisten en BMTEC werd overtuigend winnaar. Naast (kans op) de eer en een prijzenpot van € 2.500,- biedt de verkiezing Drentse starters een waardevol podium. ‘We laten met deze competitie zien welke prachtige startende bedrijven de provincie Drenthe te bieden heeft’, zei organisator Niels Palmers bij RTV Drenthe in de aanloop naar de finale.

Terug